מאת בני ברק
אין כמעט נהג באגד שאינו מכיר את האיש - אם באופן אישי או לפחות שמע את שמו, שכן התיק האישי שלו עבר דרכו כתנאי לקבלתו לאגד. ואם לא זיהיתם במי מדובר - לא נשאיר אתכם במתח: האיש הוא ד"ר אלכס בראומן, הרופא המיתולוגי של אגד שאחרי 34 שנים בתפקיד רופא האגודה/חברה - החליט בגיל 78 שהגיעה העת "לתלות את הנעליים" ולפרוש. "זו לא פרישה מלאה", ממהרים ד"ר בראומן והמחליף שלו ד"ר משה שריסט לתקן את המינוח שבו השתמשתי. ואכן ד"ר בראומן ימשיך לשמש כרופא של אגד באזור הצפון, וימשיך להקדיש יום אחד בשבוע כדי לבדוק ולשרת את נהגי ועובדי אגד הצפוניים ממשרדי המדור לרווחה ופרט בחיפה.
על ההחלטה לפרוש, אחרי 34 שנים הוא אומר: "החלטתי שבגיל 78 ואחרי 34 שעות עבודה הגיע הזמן לפרוש. יש לי 3 ילדים ו-10 נכדים שאוכל להקדיש להם יותר זמן. ומאחר שנמצא גם מחליף ראוי, ד"ר משה שריסט, החלטתי שהגיע הזמן לחילופי דורות. עם זאת נעניתי לפניה להמשיך במשרה חלקית של יום אחד בשבוע בחיפה, במיוחד משום שזה משתלב לי בתוכניות לבלות יותר בחיק המשפחה", אומר ד"ר בראומן בחיוך. "ילדי עברו להתגורר בצפון - אז אוכל לשלב את הפעילות בחיפה עם ביקורים אצל הילדים והנכדים"...ד"ר בראומן מתגורר בנס ציונה. הוא רופא פנימי בהתמחותו, ולאגד הוא הגיע אחרי שהיה סגן מנהל המחלקה הפנימית בבית החולים אסף הרופא ("שמיר") שבראשה עמד פרופסור יגאל גלבוע. הוא נשוי אב ל-3 ילדים וסב ל-10 נכדים.
על החלטתו לעזוב בזמנו את בית החולים הוא מספר: "המחלקה הפנימית של פרופסור גלבוע בבית החולים אסף הרופא, הייתה מחלקה אוניברסיטאית. היו מגיעים אלינו כל הזמן סטודנטים לרפואה כדי ללמוד ולהשתלם. זה אמנם סטטוס יוקרתי למחלקה- אבל מדובר בעבודה מאוד מאומצת שלא משאירה לך זמן לעצמך. עבודה שוחקת מאוד. אז בשלב מסוים החלטתי שמספיק. במקביל חיפשו באותה תקופה (1988 ) רופא לאגד לאחר שפרופסור יהונתן הלוי, שהיה הרופא של האגודה, מונה למנהל המרכז הרפואי שערי צדק. שרגא מנטל, מאגף משאבי אנוש של אגד, שהכיר אותי, פנה אלי והציע לי את התפקיד ואפילו הפעיל עלי לחץ מתון להצטרף לאגד ולקבל עלי את תפקיד הרופא של מחוז הדרום באגד. מאחר שההצעה השתלבה בכוונתי לפרוש מבית החולים- השבתי בחיוב. וקוריוז מעניין: באחרונה התברר לי שאת המחליף שלי לתפקיד, ד"ר משה שריסט, גייס לאגד לא אחר מאשר בנו של שרגא, יעקב מנטל, שממלא כיום באגד תפקיד מקביל לזה שמילא אביו לפני יותר מ-30 שנה הוא רכז כח אדם באגף משאבי אנוש ועוסק בגיוס וקליטת עובדים באגד..."
למה אגד צריכה רופא משלה?
כששואלים את ד"ר בראומן מדוע גוף כמו אגד צריך רופא משלו ואינו יכול להסתפק בחוות דעת של רופאים מומחים חיצוניים או רופא תעשייתי הוא משיב: "בשונה מארגונים אחרים - אגד הוא גוף שמסיע באמצעות האוטובוסים שלו מיליוני נוסעי מידי שנה. על נהגי האוטובוסים שלנו מוטלת אחריות גדולה להביא את הנוסעים שלנו בריאים ושלמים ליעדם. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו מצב שבו ליד ההגה של האוטובוס שלנו – ישבו נהגים שאינם כשירים בריאותית לשמש כנהגים של רכב ציבורי. אז נכון שמי שמבקש להוציא רישיון נהיגה לרכב ציבורי - צריך לעבור בדיקה של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד) כתנאי להרשמתו לקורס נהיגה (ד"ר בראומן שימש בעבר, במקביל לתפקידו באגד, גם כרופא של המכון הרפואי- אבל לא עסק במועמדים שביקשו להוציא רישיון לאוטובוס או שרישיונם הותלה - בשל חשש לניגוד עניינים) – אבל באגד אין מסתפקים בכך וכל מי שנרשם למכללות ללימוד נהיגה של אגד- חייב לקבל אישור של רופא האגודה.
אנחנו עוברים על המסמכים הרפואיים שהוא מגיש – ואם יש סעיפים שמחייבים ברור- הוא מוזמן לרופא האגודה לברור נוסף, או שמועמדותו נפסלת. בנוסף לכך נהגים שחלו, נפצעו או היו מעורבים בתאונות שיש ספק אם נגרמו בגלל חוסר כשירות רפואית, פיזית או אחרת, לנהיגה באוטובוס – חייבים לקבל את אישורו של רופא האגודה כדי לחזור לנהיגה. זה המקום לציין שרופא האגודה לא מבצע כיום בדיקות פיזיות לנהגים אלא בודק את התיק הרפואי של הנהג ומחליט אם המסמכים הרפואיים שהמציא- מספקים ומכשירים אותו לשוב ולנהוג באוטובוס או שעליו לעבור בדיקות נוספות כדי לאושש את היותו כשיר לנהוג באוטובוס.
נהגי אגד, מעל גיל 40, נשלחים גם אחת ל-3 שנים לבדיקות סקר מקיף שכולל גם בדיקת לב במאמץ כדי לוודא שלא חלה הרעה במצבם הבריאותי, שעלולה למנוע מהם לנהוג באוטובוס ציבורי. לבדיקות האלה יש חשיבות כי יש מקרים שבהם בסקר מתגלות מחלות שהנהג לא יודע כלל על קיומן- ובזכות הגילוי הזה הוא נשלח לטיפול שיכול להציל את חייו", אומר ד"ר אלכס בראומן. מאחר שאגד סובלת ממחסור בנהגים - היא מעודדת נהגים שפרשו לגמלאות ורוצים בכך - לחזור להגה. ויש לא מעטים כאלה. כל נהג – גמלאי כזה, חייב לקבל אישור שלנו לאחר שהוא נשלח לבדיקות שיוכיחו את כשירותו הרפואית לנהיגה. גם כאן יש מקרים שהבדיקות הללו מגלות לנהגים המבוגרים מחלות שלא ידעו עליהן והטיפול בהן יכול להציל את חייהם - גם אם אינם יכולים לחזור ולנהוג באוטובוסים שלנו".
ובעודנו מדברים מצלצל הטלפון של הרופא. על הקו מנהל מדור רווחה ופרט מאזור חיפה. הוא שואל את ד"ר אלכס אם הוא יכול לאשר לנהג ששבר את רגלו, החלים ויש לו אישור רפואי מאורתופד שהוא כשיר לנהיגה- לחזור להגה. ד"ר בראומן מבקש ממנו לבדוק שהאישור הרפואי חתום כדין על ידי האורתופד וכל הבדיקות הנחוצות המאשרות את כשירותו נמצאות בתיק - וכשהוא מקבל תשובה חיובית- הוא משיב שאפשר להחזיר את האיש להגה. "יש מקרים שבהם יש לנו ספק אם למרות כל האישורים – האיש אכן כשיר לנהיגה, ואז אנו מפנים אותו לבית הספר לנהיגה, כדי שבוחן הנהיגה יערוך לו מבחן כשירות כדי לוודא שהוא מתפקד היטב ליד ההגה, ורק לאחר קבלת האישור של הבוחן - האיש יוכל לחזור ולנהוג באוטובוס", הוא מסביר.
משלושה יוצא אחד
גם ותיקי אגד מתקשים כיום להזכר מתי בדיוק הוחלט להעסיק באגד רופא במשרה מלאה. חלק מהוותיקים עמם שוחחנו אמרו לנו שתמיד היה באגד רופא שישב באגד. אבל יש כאלה שאומרים שלא תמיד זה היה המצב. מרדכי שיפמן (שיחגוג בקרוב יום הולדת 100 ואנו מאחלים לו אריכות ימים והרבה בריאות) שהיה דובר אגד בין השנים 1968-1976) התקשה גם הוא לזכור מתי אגד התחילה להעסיק רופא במשרה מלאה. "אני זוכר שבאגד היה אדם שהיה אחראי על נושא הבריאות של החברים. שמו היה סימה סלוצקי. למי שהייתה בעיה רפואית - היה פונה אליו והוא היה מחליט לאיזה רופא להפנות אותו ואף מתלווה אליו. כשפרש – החליף אותו מקסי נשר (אביו של דורון נשר השחקן, סופר, תסריטאי, משורר ובמאי). אני חושב שבאותן שנים לא היה רופא שהיה עובד של אגד ונעזרנו ברופאים חיצוניים, אבל איני בטוח בכך" הוא אומר. גם גדעון טלמור (מתקרב לגיל 86 וגם לו אנו מאחלים אריכות חיים ובריאות) שהיה דובר אגד בשתי קדנציות בין השנים 1976-1878 ובין השנים 1979-1989) סבור שבתקופתו היה באגד רופא במשרה מלאה אבל אינו בטוח בכך..
מכל מקום - מה שבטוח הוא שמזה עשרות שנים מועסק באגד רופא של האגודה. ומתברר שבמשך שנים רבות הועסקו באגד שלושה רופאים - רופא בכל אחד מהמחוזות שעל פיהם פעלה אז אגד: מחוז ירושלים, צפון ודרום. מעיד על כך ד"ר בראומן: "כשנכנסתי לתפקיד – הייתי הרופא של מחוז הדרום שחלש על סניפי אגד מזיכרון יעקב ועד אילת. רק בשנת 2018, בעקבות השינויים וההתייעלות באגד והמעבר לפעילות לפי אשכולות - התקבלה החלטה לצמצם את מספר הרופאים ולעבור למתכונת הקיימת כיום - של רופא ארצי אחד ואני מוניתי לתפקיד. זה הטיל עלי עומס גדול יותר - אבל מה שמסייע להתמודד עם העומס הזה הוא המבנה של "מדור רווחה ופרט" שממשיך לפעול במתכונת של שלושה מחוזות, כאשר בכל אחד משלושת המחוזות יש מנהל רפואי (שאינו רופא), פקיד, ועובד סוציאלי שעליהם אחראי איציק כהן, המנהל הארצי של מדור רווחה ופרט. וכאשר יש צורך לקבל אישורי "כשרות" או חלילה לפסול נהגים או לזמנם לבדיקות סקר – זה עובר תחילה למדור המחוזי ומשם במידת הצורך אלי.
צריך לזכור שבאגד יש כיום 4,500 נהגים ועוד כ-600 אנשי משק וכמה עשרות עובדי מנהל. לכן התאמנו גם את סידור העבודה של רופא האגודה כך שיום אחד בשבוע - אני נמצא בירושלים ומטפל בתיקים הרפואיים של עובדי האזור ויום אחד בשבוע מוקדש לעובדי אגד בצפון, שמגיעים למשרד בחיפה. כפי שכבר אמרתי, לאחר הפרישה מתפקיד הרופא הארצי – אמשיך לעמוד אחת לשבוע לטובת המחוז הצפוני מה שיקל על המחליף שלי להתמודד עם העומס של התיקים הרפואיים, שמחייבים הכרעה של רופא האגודה או מעקב אחרי השתלבותם בעבודה של נהגים שחלו, הושעו מנהיגה וחוזרים עכשיו לעבודה".
ד"ר משה שריסט - המחליף שנכנס לנעליים הגדולות של ד"ר אלכס בראומן
שמו של רופא האגדוה החדש, שמחליף את ד"ר בראומן הוא ד"ר משה שריסט. דמות מאוד מוכרת בקרב הרופאים הפנימיים ובקהילת הרפואה הדחופה.הוא בן 57 ומתגורר בכפר אורנים (ליד מודיעין). נשוי ואב לשלושה. לאגד הגיע מבית החולים איכילוב שבו ניהל את המחלקה לרפואה דחופה (חדר המיון) מאז מאי 2020. קודם לכן ניהל את חדר המיון של בית החולים אסף הרופא ("המרכז הרפואי שמיר") ולפני כן ניהל את חדר המיון בבית החולים וולפסון, שם זכה גם להיבחר בשנת 2015 כ"רופא השנה" על ידי המקומון של "ידיעות אחרונות" בחולון-בת ים.
ד"ר שריסט, כמו קודמו, התמחה ברפואה פנימית ונחשב לבר סמכא בתחום הרפואה הדחופה. הוא יליד העיר חולון בוגר תיכון קוגל בעיר. הקשר לעיר חולון ולחברי הילדות מהעיר - הוא זה שהביא אותו גם לאגד: כפי שכבר הזכרנו - לאגד הוא הגיע בזכות חברו מנוער, יעקב מנטל, איש אגף משאבי אנוש באגד, שעוסק בגיוס וקליטת עובדים באגד. יעקב הוא בנו של שרגא מנטל - מי שגייס את ד"ר אלכס בראומן לאגד לפני 34 שנים...
מדוע לעזוב תפקיד בכיר של מנהל המחלקה לרפואה דחופה בבית חולים גדול ולעבור לתפקיד מוצנע יותר של הרופא של אגד?
מתברר כי מה שהיה נכון לפני 34 שנים כשד"ר בראומן החליט לפרוש מבית החולים - נכון גם עכשיו, ואולי אפילו בעוצמה גדולה יותר: שחיקה. "אני עוסק בתחום הרפואה הדחופה מאז שנת 2004. ניהלתי 3 מחלקות לרפואה דחופה ב-3 בתי חולים: וולפסון, אסף הרופא ואיכילוב. דומני שאיני צריך להרחיב את הדיבור על מה שקורה בחדרי המיון. מלחמה יומיומית עם המטופלים שמגיעים וצריכים להמתין שעות משום שאין די רופאים כדי לטפל בכולם. אנו משתדלים לעשות את המיטב - אבל זה לא מספיק. אז נשחקים. ולכן כאשר יעקב מנטל פנה אלי והציע לי להצטרף לאגד ולאייש את משרת רופא האגודה, ואף הפעיל עלי את מלוא כח השכנוע שלו - "נכנעתי", אומר ד"ר משה שריסט.
ב-1 בינואר הוא נכנס לתפקיד החדש כרופא האגודה. במועד הריאיון (אמצע חודש ינואר) הוא היה עדיין בחפיפה עם ד"ר בראומן ומסוף ינואר - "הלפיד" עובר אליו. "העובדה שאלכס לא עוזב לגמרי ויהיה עדיין במערכת מאוד עוזרת להחלפה חלקה של התפקיד", הוא אומר. וד"ר אלכס בראומן מוסיף: "אני עומד לרשותו בטלפון בכל רגע שיצטרך עזרה או סיוע. לגבי כישוריו המקצועיים - אין לי ספק שהוא האיש המתאים ביותר שניתן היה למצוא לתפקיד. הוא מביא עמו ידע וניסיון שמאוד חשובים לתפקיד החדש שאליו הוא נכנס".
האם אתה מתכוון להכניס שינויים בדפוסי העבודה במחלקה?
ד"ר שריסט: זו שאלה טרם זמנה. אני בסך הכל שבועיים כאן ועדיין לומד את התפקיד. זו עבודה שונה ממה שעשיתי עד היום. זה רובד נוסף שנוגע למערכת הבריאות, שונה מתפקיד שממלא רופא משפחה או רופא במחלקה לרפואה דחופה. התפקיד החדש מחייב קשר עם העובדים, מעקב רפואי אחריהם, ובדיקות סקר מעל גיל 40 במטרה לגלות בעיות בריאות שעלולות להתפתח ולמנוע מהנבדק להמשיך בנהיגת רכב ציבורי. זה שונה ממה שעשיתי עד כה בחדרי מיון, שם בודקים פיזית את המאושפזים ומעניקים להם טיפולים דחופים. כרופא האגודה לא אבצע בדיקות וטיפולים אלא אבחן חוות דעת רפאיות כדי להחליט אם לקבל את ההמלצה שהאיש יכול לחזור לנהיגה או שבניגוד להמלצה הוא אינו כשיר לנהיגת אוטובוס וצריך לשבצו בעבודה אחרת. ומנגד- במקרים שבהם הנהג קיבל המלצה שאינו כשיר לחזור לעבודת נהיגה- האם לקבל את ההמלצה או להפנות אותו לבדיקה נוספת שאולי תקבע שהוא כשיר.
כאמור אני עדיין בשלב לימוד התפקיד החדש ולכן מוקדם לומר אם ארצה לשנות משהו בדפוסי העבודה. דבר אחד לבטח אשתדל לקדם- העלאת כל המידע הרפואי שנצבר במחלקה – למחשב. אני יודע שאלכס החל לקדם את הנושא, ואני מתכוון לתת לזה דחיפה רצינית", הוא מוסיף.
"אתה רואה כמה חשוב להביא לכאן רופא צעיר מדור המחשבים...", אומר ד"ר בראומן, ומוסיף: "זה לגמרי מקובל ולגיטימי שד"ר שריסט יחליט על שינוי דפוסי העבודה - אם יראה בכך צורך. הוא מביא עמו ניסיון וידע ואם יחליט שצריך לשנות דברים - זה בהחלט ראוי. ריענון הוא דבר חיובי", מסכם ד"ר בראומן.
"אני מאחל לו הצלחה בתפקיד החדש ויכול לומר לעובדי אגד – שהם בידיים הכי טובות שיש". ודר שריסט לא נותר חייב: אני מאחל לד"ר בראומן הרבה כיף והנאה בחיק המשפחה והרבה בריאות בשנות הפרישה, למרות שהוא נשאר אתנו חלקית, ומבטיח לו לא להסס ולפנות אליו בכל בעיה שאתקל בה כדי להנות מהידע והניסיון הרב שצבר.
10 כללים לנהג לשמירה על בריאות וערנות
ביקשנו משני מומחי הרפואה הפנימית ד"ר אלכס בראומן וד"ר משה שטריסט להכין עבורכם הנהגים 10 כללי התנהגות שישמרו על בריאותכם ועל ערנותכם במהלך הנהיגה, זאת כמובן בנוסף להקפדה על תקנה 168 לתקנות התעבורה, בדבר שעות העבודה והמנוחה של נהגי רכב ציבורי. אז הנה הכללים:
- שמור על אורח חיים בריא כל השנה.
- שמור על תזונה נכונה והמנע מהשמנת יתר שגורמת לעייפות ולסיכון בריאותי.
- הקפד על פעילות גופנית ספורטיבית במשך כל השנה.
- המנע מאכילת ארוחה כבדה לפני תחילת הנסיעה.
- הקפד על שתיית מים לפני תחילת הנסיעה.
- אל תתחיל בנהיגה אם אתה חש עייף ולא מרוכז. נהיגה במצב כזה עלולה לגרום לתוצאות קטלניות.
- לפני תחילת הנהיגה, או אם אתה חש עייף במהלכה - עצור להתרעננות.
- הקפד על מעקב רפואי קבוע ובדיקות אחת לשנה לכל הפחות.
- אם אתה מעל גיל 40 הקפד על ביצוע בדיקות הסקר אחת לשלוש שנים.
- אנא עדכן את הסניף והמדור הרפואי בבעיות רפואיות הרלוונטיות לתפקודך כנהג.