גאוות יחידה נשית ירושלמית

עודכן בתאריך  12.09.2016

ב"ממלכת אגד" בירושלים התפתחה גאוות יחידה נשית ומיוחדת על גלגלים: 17 נהגות אוטובוס מכל סניפי העיר מפעילות חלק מהקווים העירוניים* בשיחה עם עידן יגודה הן מספרות על החוויה המיוחדת של להיות נהגת אוטובוס בירושלים –עיר שחוברה לה יחדיו...*איך להתמודד מול ה"פשקווילים" שהודבקו ע"י גורמים קיצוניים בשכונות החרדיות* הן מספרות על הרבה תמיכה ופרגון שקיבלו מהציבור הירושלמי, מהקולגות ומהמערכת הפוליטית, מה שחיזק את גאוות היחידה שלהן ועודד אותן להמשיך ולנהוג את האוטובוסים של אגד* וגם על פתיחת קבוצת וואטס-אפ משותפת ששמה 'אשת חייל' שהביאה לצירוף חברות ונהגות נוספות לשורות אגד בירושלים.

גלריית תמונות

גאוות יחידה נשית ירושלמית
ירושלים היא עיר מיוחדת ומלאת ניגודים. זו עיר הבירה של ישראל אבל האוכלוסייה שלה מגוונת. זו לצד זו חיים בה, (לא תמיד בהרמוניה...) יהודים, מוסלמים, ונוצרים על מגוון הזרמים של כל דת ומערת היחסים המורכבת ביניהם, והיחסים המתוחים בין הזרמים הללו.  למרות הגיוון והפיצול הזה, יש בעיר הזאת גם נקודות מפגש לא מעטות שבהן כל אוכלוסיית העיר נהנית מאותו שרות. אחת מנקודות המפגש האלה היא שרות התחבורה הציבורית בעיר, ואם להיות ספציפיים יותר- האוטובוסים הירוקים של אגד, שמאז שהעיר חוברה לה יחדיו לאחר מלחמת ששת הימים, יוצאים ומגיעים מכל נקודה ולכל שכונה בעיר.

בקרב 1,277 הנהגים שעובדים בקווי השרות של העיר ירושלים יש גם 17 נשים שהן נהגות מקצועיות ומעולות, המשובצות לעבודה בקווי השרות העירוניים בארבעה הסניפים בעיר. הסניף המוביל בהעסקת נהגות הוא סניף מלחה שבו משובצות 9 נהגות, בסניף תלפיות משובצות 6 נהגות נוספות, ובסניפי התחנה המרכזית וסניף האומה – משובצת נהגת אחת בכל סניף.

רונן בנימין, מנהל סניף מלחה שהוא הסניף המוביל בקליטת נהגות מהמין היפה, מסביר: "תמיד היו בעיר נהגות. אבל מספרן היה מצומצם. לא כולן התמידו בעבודה שאינה קלה. אבל באחרונה משהו משתנה לטובה. יותר ויותר נשים נקלטות כנהגות באגד ירושלים. כמנהל הסניף שמעסיק את המספר הגדול ביותר של נהגות בירושלים אני חייב לציין את שביעות רצוני המלאה מהנהגות שלנו ואת מוסר העבודה הגבוה שלהן. אני מאוד גאה בהן ובעובדה שאנחנו הסניף המוביל בהעסקת נהגות"- אומר רונן.

בהתחלה היו חששות

אני פוגש ארבע מתוך תשע הנהגות של סניף מלחה בחדרו של מנהל הסניף רונן בנימין וקולט מיד שמעבר לכך שהן עוסקות במקצוע קצת חריג לנשים- יש כאן חברות וגאוות יחידה מיוחדת בין נשות הסניף.
"בהתחלה קצת פחדנו מהלא נודע. בכל זאת מדובר בעבודה של שנים בסביבה גברית ובצורך לשרת את האוכלוסייה הירושלמית על כל גווניה שכונותיה המורכבות. אבל לאט לאט החששות פגו ואני יכול להעיד שקליטת הנהגות עברה ללא דופי והן מוכיחות כל יום מחדש מקצועיות ורמת שרות מעולה. הן מצטיינות בעבודה בכל המדדים שאנו נדרשים לעמוד בהם ולוקחות חלק שווה בין שווים בכל מטלות הסניף וגם בשעות עבודה לא שגרתיות. אין בכלל בעיות משמעת אתן ולרובן יש סידור עבודה קבוע. הנהגות עובדות בכל קווי העוגן המרכזיים של הסניף :17, 18, 19, 21. בשיבוצן בעבודה אני מתחשב ברגישות שקיימת לגבי נשים-נהגות בקווי שרות שעוברים בשכונות החרדיות הקיצוניות. למדנו להתמודד עם הנושא ונכון שמידי פעם זה עולה לכותרת, אבל אין בכך כדי להעיד על השגרה. יש לי בסניף 9 נהגות מצוינות והלוואי ויגיעו עוד שכמותן. בכלל מסתבר שהרבה יותר קל להסתדר עם הנשים מאשר עם הגברים..." אומר רונן בחיוך.

מה הביא אתכן להיות נהגות באגד? אני שואל את הנהגות שהגיעו למפגש.
הנהגות: "קודם כל נצא מנקודת הנחה שכבר ברורה לכל העולם שכמעט ואין יותר מקצועות לגברים ומקצועות לנשים וכולם יכולים היום לעשות הכל. פעם ענף התחבורה הציבורית היה מעוז גברי בארץ אבל סע לאמריקה ולאירופה ותראה כמה נשים פועלות שם בתחום הסעת ההמונים ותבין לבד"- הן עונות במקהלה. "נשים נוהגות היום בכל העולם גם ברכבות לא רק באוטובוסים"- הן מתגאות.
"אי אפשר להתעלם מהעובדה שכולנו אוהבות לנהוג ורובנו גם הגענו לאגד מתוך הענף הזה אם בשרות הצבאי ואם בעבודה בחברות תחבורה אחרות או כנהגות מונית.
זו עבודה די נוחה אנו עובדות במשמרות, יש תנאים טובים ובמקביל אפשר גם לנהל חיי משפחה תקינים ולהקדיש זמן לפעילויות נוספות. ועם כזה מנהל סניף מי תרצה בכלל לעזוב..."

קבוצת 'אשת חיל'

מסתבר שלנהגות הירושלמיות יש קבוצת 'וואטס-אפ', "סגורה וסודית" כהגדרתן, שבה הן מרשות לעצמן לשלוח הודעות זו לזו וגם לרכל קצת רכילות נשית... "קבוצת הוואטס-אפ תורמת המון לגיבוש ולהחלפת חוויות מהעבודה בסניפי אגד בעיר. כל נהגת חדשה שנקלטת, זוכה מיד להדרכה צמודה על המותר והאסור בקבוצה הזו שנקראת "אשת חיל" ומצורפת אחרי זמן קצר לקבוצה. ואגב: הקבוצה גם משמשת לגיוס נהגות חדשות בשיטת "חברה מביאה חברה".

"קבל סקופ! אומרת לי צביה ניסנוב (47) נהגת ותיקה בסניף. לפני שלושה חודשים התחילו הודעות בקבוצה שמצטרפת אלינו לסניף מלחה נהגת מאוד "מיוחסת". שירה בנימין, שהיא אחותו של מנהל הסניף שלנו. היא הגיעה לאגד במסגרת מבצע לגיוס נהגות ובוודאי שכבת של חבר אגד ואחות של חבר- צרפנו אותה מיד לקבוצה ולמרות "צעירותה" היא הפכה לאחת משלנו. קשה להסביר אבל יש לנו, הנהגות בירושלים, גאוות יחידה מיוחדת ובאופן טבעי אנחנו בולטות יותר מהגברים- הן לטובה, אבל גם לביקורת במקרה של התנהגות פחות טובה. לשמחתנו – אנו בדרך כלל בציד החיובי", אומרות הנהגות.

והן עוברות מיד לנושא "הכואב": אתה בוודאי רוצה לשאול אותנו על העבודה בשכונות החרדיות ועל הכתבות בטלוויזיה על הנהגות, אז הנה "הנהגת א" מערוץ 2, יושבת כאן, ממש לידך..
"הנהגת א'" היא אסתר אסייג (46) בעלת ותק של 4 שנים כנהגת אוטובוס. היא מתגוררת במעלה אדומים. בתחקיר של ערוץ 2 על הקונפליקט בין הגורמים הקיצוניים מקרב תושבי השכונות החרדיות לבין נהגות האוטובוס היא כונתה כ- "א' מערוץ 2". "כולם במשרד מתגלגלים מצחוק, כי א' המטושטשת של אגד, הזכירה את א' מפרשייה נודעת אחרת במדינה..."  מספרות חברותיה בחיוך.

אסתר היא גננת במקצועה המקורי. במקביל היא עוסקת ברפואה משלימה. על הדרך שבה הגיעה לאגד היא מספרת: "עבדתי בבית קפה ידוע מתחת לבית אגד ירושלים שממוקם ברחוב יפו וכל האוטובוסים שבציר עצרו שם תמיד. גם הנהגים היו נכנסים לקנות קפה. יום אחד ראיתי מודעת דרושים שמחפשים נהגות לאגד. לא חשבתי פעמיים.. סיימתי את ענייני בית הקפה, צמצמתי למינימום את ההתעסקות ברפואה המשלימה ועליתי על האוטובוס"- היא משחזרת. היא עובדת בעיקר בקו 21 שעובר בשכונת בית וגן ואומרת שהנוסעים החילוניים וגם הדתיים רוחשים לה כבוד ואוהבים אותה. כך היא מרגישה מידי יום. נכון שלעיתים רחוקות יש פה ושם אירועים חריגים אבל זה לא מעיד על השגרה. "חיזוק לכך קיבלתי כאשר לאוטובוס שלי עלה בחור חרדי ואמר לי שכל הקיצוניים לא מייצגים את העדה החרדית כולה. שהם מגזימים וגורמים נזק לציבור שלם"- אומרת אסתר. "זה מאוד חיזק אותי"- היא מוסיפה.

ויכוח על גשר המיתרים

תמי לוי (46) בעלת ותק של שנתיים וחצי באגד, מתגוררת בשכונת מלחה, בסמוך לסניף ומאוד אוהבת את העבודה. "באופן כללי אני מרוצה מאוד ורק מקרים קיצוניים באמת, כפי שבאו לידי ביטוי בתקשורת בקונפליקט שבין הקיצוניים שבחרדים לביננו הנהגות- גורמים לי להרגשה לא נוחה. קח דוגמא מהיום בבוקר, היא אומרת,. נהגתי בקו 18 ובתחנה מתחת לגשר המיתרים עלה לאוטובוס בחור חרדי. הוא הושיט לי שטר של 100 ₪ ולא היה לי עודף בשטרות להחזיר לו. ביקשתי ממנו להמתין מעט או שיקבל עודף במטבעות. הוא התחיל לגדף ולקלל אותי במילים שהנייר לא סובל ולכן לא אחזור עליהן.

"שמו אתכם הנשים להיות נהגות ומי אתן בכלל" אלה רק היו חלק קטן מההתבטאויות "העדינות" שלו בתוך האוטובוס וליד שאר הנוסעים וזה באמת היה רגע מביך"- אומרת תמי. "לשמחתי התנהגות כזו היא תופעה חריגה ברוב שכונות העיר. הבלגן מתרכז בדרך כלל בשכונת מאה שערים ובדגש על הפלג הקיצוני של נטורי קרתא. מלבדם דווקא רוב התגובות לעצם היותי אישה ונהגת הן תומכות וחיוביות. להגיד לך שלראות "פשקווילים" בגנות נהגות אגד על לוחות המודעות בשכונה זה כייף? ממש לא!"

המלכה של סניף האומה

יעל שושני (48) היא הנהגת היחידה בסניף האומה והאישה היחידה בין 250 הנהגים הגברים העובדים בסניף. היא עובדת בעיקר בקו הדגל 66 הנוסע מאוניברסיטת גבעת רם לשכונת פסגת זאב ולא יכולה "להתרענן" בקווים אחרים. מדוע? כי שאר הקווים של הסניף הם קווי חרדים שנוסעים בין השכונות החרדיות והכותל המערבי בעיר העתיקה, בעיקר קו 1 ומפאת הרגישות והרצון של מנהל הסניף אורן ברהום, למנוע מראש חשש לחיכוך עם הנוסעים בקווים האלה- היא אינה משובצת לנהיגה בהם.

בעבר עבדה בקו 22 ועקב המון אירועים של חיכוך עם הקיצוניים שבעדה החרדית החליטה לוותר. "ספגתי המון קללות ויריקות ואפילו זרקו עלי בחורף כדורי שלג על האוטובוס. חיכו במיוחד לי ואז הפגיזו אותי. זה ממש לא היה נעים. היום אני עובדת על מפרקית בקו 66 ובאמת מרוצה".

יעל השתלבה היטב בתוך ההווי הסניפי ולאחרונה קיבלה תעודת הצטיינות ותשורה על מתן שרות מעולה. אבל מנהל הסניף מודה שזה אינו מונע לגמרי חיכוכים מול הנוסעים החרדים. "יש לנו בעיה בקליטת נוסעים מוסדרת ברחבת הכותל כתוצאה מהצפיפות והתשתיות במקום ואז האוטובוס נאלץ לדלג תחנה ולקלוט נוסעים בתחנה הבאה והנהג –גבר- חוטף קללות מהנוסעים באופן קבוע...."

בסיום המפגש עם הנהגות הירושלמיות, כל אחת מהם לוקחת את תיק הנהג האישי שלה, מחליפה את הביגוד האחזרי שעמו הגיעו לראיון - במדי אגד, ופונה לעבר האוטובוס שלה. אני מביט בהן כשהן מתניעות את האוטובוס, מעדכנות את השילוט ומפליגות כל אחת לסידור העבודה שלה. "אני חוזרת לחניון בעשר וחצי בלילה אתה תהיה פה?" שואלת אותי בחיוך הנהגת צביה, סוגרת דלת קדמית ויוצאת מהחניון.

מאיר דוד, מנהל המשרד של רונן חליפה מנהל אגף תפעול ירושלים, שארגן את המפגש מתעניין איך התרשמתי מהמפגש שהוא ארגן עם ארבע הנהגות. החלטתי להשאיר אותו במתח - שיקרא את הכתבה....אבל רמזתי לו ש"כנראה יש משהו מיוחד בכח הנשי, במיוחד בקרב נשים ירושלמיות"...

מאת: עידן יגודה
צילומים: צביקה וינשטוק